Wanneer je vanuit Sint Maartensbrug de groene tunnel van bomen inrijdt bereik je na enkele honderden meters dit adres aan je linkerhand. Een klein werkmanshuisje (1923) op 1000m2 woongrond/tuin, met 1.85 ha bos. Deze plek heeft een bijzondere historie.

In ons bos hebben 12 bunkers gelegen, waarvan er nu nog twee over zijn. De anderen zijn opgeruimd. De funderingen zijn nog de stille getuigen.

Tweede Wereldoorlog
“Tijdens de opbouw van de atlantikwall (1944, Tweede Wereld Oorlog) werd op een afstand van 4 à 5 kilometer landinwaarts Divisie artillerie opgesteld. De taak van deze batterijen was om tijdens een doorbraak op de kust de vijand te blijven bestoken van uit het achterland . Tussen Sint Maartensvlotbrug en ‘t Buurtje aan de Ruigeweg bevinden zich nog restanten van een Batterij Divisie Artillerie . De stelling bestond uit vier geschutsemplacementen, onderkomens voor munitie en personeel en een toren voor lichte flak. De stelling bevondt zich in een dicht bebost stuk in de knik aan de Ruigeweg waardoor het vanuit de lucht slecht was waar te nemen. De stelling is omstreeks 1944 gebouwd en in gebruik genomen en bestond uit vier stukken 10 cm leichte feldhaubitze 14/19 ( t. ) en was bezet door ongeveer 80 man van het 1. / Artillerie Regiment 347 .

Vandaag de dag zijn er nog vier objecten van de stelling terug te vinden .

Een bakstenen onderkomen als kantine voor personeel wat nu als kippenhok wordt gebruik, daarnaast het huis waar de commandant met zijn staf verbleef.

Tussen deze twee objecten loopt een pad het bos in, als men dit pad inloopt ziet men na een paar honderd meter aan de linkerkant een garage voor een voertuig of voor geschut onderhoud.

Bron gebaseerd op situatie tot 2021: https://www.fortificatieforum.nl/viewtopic.php?t=2126

Jaren’60
Ruigeweg 105 is sinds de jaren ‘60 in beheer is geweest van Het Hooge Huys, nu ASR. Aantekeningen van de bewoners (familie F.A. Baas) op het balkenplafond in de woonkamer, duiden dat ze in januari 1963 intrek hebben genomen in het huis. De woning is maar liefst 56 jaar bewoond geweest door deze familie die in de wijde omtrek bekend staat vanwege de hartelijkheid van mevrouw Baas en het zwaaien naar voorbijgangers vanachter het raam.

1975
In deze tijd heeft het werkmanshuisje een “make-over” gekregen. Aan de rechter zijgevel is een uitbouw geplaatst met een nieuwe ingang. Ook werd er een douche en toilet gemaakt en aangesloten op het riool, het keukenraam werd ingekort zodat er een keukenblad onder geplaatst kon worden. Een grote moestuin en de bunkers als kippenhok en schuur. Naast het huis heeft ook een garage gestaan. Het Ananasbos was vroeger het speelparadijs in deze wijde omgeving.

Wat geschiedenis in het boek van ‘t Hooge Huys

2020 en verder

Juni 2020 “Sprookjes bestaan soms echt” bij Klaver Makelaardij stond dit kleine huisje met bos te koop

Op 12 oktober 2020 werden wij eigenaar van deze bijzondere plek zonder te weten wat een rijke geschiedenis deze plek eigenlijk heeft. We besloten het werkmanshuisje en de bunker te renoveren om de verhalen en geschiedenis in ere te houden. Voorbijgangers, buren en familieleden van de familie Baas vertelden ons allemaal stukjes van deze historie.

Sinds mei 2021 wonen we in het werkmanshuisje. We hebben iedere vierkante cm dusdanig goed benut dat we voorlopig lekker kunnen leven met zijn vieren op 68m2. De bunker die in de WOII als keuken fungeerde is nu Marjon haar atelier. Medio 2024 hopen we deze te kunnen verhuren als Bed&Bunker.

Sinds mei 2022 verhuren we onze yurt voor yoga, retreats, coaching, etc. In het bos hebben we een fijne plek gecreëerd waar aan een lange tafel geluncht kan worden.

Het is mooi dat we onze bijzondere plek kunnen delen met mensen die dichter in verbinding willen zijn met zichzelf, het bos en de natuur.

RUIG

IT IS…